Miten lasketaan keskiarvo – katso ohjeet

Keskiarvon laskeminen on perustaito, joka on välttämätön monilla aloilla, kuten matematiikassa, tilastoissa ja luonnontieteissä. Se on myös hyödyllinen taito jokapäiväisessä elämässä, kuten arvosanan keskiarvon laskeminen tai viikon keskilämpötilan määrittäminen.

Tässä vaiheittaisessa oppaassa opit laskemaan lukujoukon keskiarvon. Seuraa alla olevia ohjeita hallitaksesi keskiarvon laskemisen.

Vaihe 1: Lisää numerot

Ensimmäinen vaihe on laskea yhteen kaikki luvut, joiden keskiarvon haluat saada. Jos esimerkiksi haluat löytää keskiarvon 4, 6 ja 8, lisää nämä luvut yhteen:

  • 4 + 6 + 8 = 18

Vaihe 2: Jaa numeroiden lukumäärällä

Toinen vaihe on jakaa lukujen summa lukujen kokonaismäärällä. Yllä olevassa esimerkissä oli kolme numeroa, joten jaat summan kolmella:

  • 18 ÷ 3 = 6

Keskiarvo 4, 6 ja 8 on 6.

Vaihe 3: Pyöristä lähimpään kymmenesosaan tai sadan desimaalin tarkkuudella

Keskiarvon laskemisen jälkeen pyöristä vastaus lähimpään kymmenesosaan tai sadasosaan desimaalin tarkkuuden mukaan. Useimpiin päivittäisiin tarkoituksiin pyöristys lähimpään kymmenesosaan riittää. Tieteellisistä tai teknisistä syistä pyöristäminen lähimpään sadasosaan saattaa olla tarpeen.

Vaihe 4: Tarkista työsi uudelleen

Lopuksi tarkista työsi vielä kerran varmistaaksesi, ettet ole tehnyt virheitä laskelmissasi. Yksi pieni virhe voi johtaa täysin erilaiseen keskiarvoon, joten on tärkeää olla varovainen ja perusteellinen.

UKK

Mitä eroa on keskiarvon, mediaanin ja tilan välillä?

Keskiarvo viittaa lukujoukon keskiarvoon, joka lasketaan laskemalla yhteen kaikki luvut ja jakamalla sitten summa lukujen kokonaismäärällä. Mediaani viittaa keskimmäiseen numeroon lukujoukossa, kun se on järjestetty pienimmästä suurimpaan. Tila viittaa yleisimmin esiintyvään numeroon numerosarjassa.

Mikä on outlier?

Poikkeava arvo on tietojoukossa oleva luku, joka eroaa merkittävästi muista ja voi vääristää keskiarvoa.

Mikä on painotettu keskiarvo?

Painotettu keskiarvo on keskiarvon tyyppi, jossa jokainen luku kerrotaan painolla, joka edustaa sen suhteellista merkitystä tai osuutta kokonaiskeskiarvoon.

Mitä merkitystä on keskiarvojen laskemisella?

Keskiarvojen laskeminen on tärkeää monilla aloilla, koska se tarjoaa yhteenvedon lukujoukosta ja auttaa päätöksenteossa, suorituskyvyn mittaamisessa ja trendien arvioinnissa. Se on arvokas työkalu tehtäessä tietoon perustuvia päätöksiä saatavilla olevien tietojen perusteella.

Keskiarvon laskemisen taidon hallitseminen on hyödyllinen taito, joka palvelee sinua hyvin monilla elämän osa-alueilla. Noudattamalla yllä kuvattuja yksinkertaisia ​​ohjeita ja harjoittelemalla säännöllisesti voit laskea keskiarvot helposti ja tarkasti.