Miten tehdä hyvä ensivaikutelma sekunneissa

Vanha sanonta ”Ensimmäinen vaikutelma on kaikki” voi sisältää paljon totuutta. Sosiaalipsykologit ehdottavat, että ihmiset arvioivat toisiaan vain muutaman sekunnin kuluessa tapaamisesta. Siksi vaikutuksen tekeminen sekunneissa on ratkaisevan tärkeää.

Yksilön ensivaikutelmalla voi olla merkittävä vaikutus hänen henkilökohtaiseen ja työelämään. Tässä on muutamia hyödyllisiä vinkkejä positiivisen ja kestävän ensivaikutelman luomiseen.

  1. Pukeudu asianmukaisesti ja ammattimaisesti tilanteen mukaan.
  2. Kiinnitä huomiota kehonkieleen – seiso pystyssä, hymyile ja luo katsekontakti.
  3. Esittele itsesi luottavaisesti ja muista käyttää toisen henkilön nimeä.
  4. Ole tarkkaavainen ja hyvä kuuntelija.
  5. Puhu selkeästi ja vältä puhumasta liian nopeasti tai liian pehmeästi.
  6. Korosta vahvuuksiasi, mutta osoita myös aitoa kiinnostusta ja arvostusta toista henkilöä kohtaan.
  7. Seuraa tilanteen mukaan kohteliasta elettä tai ystävällistä sähköpostiviestiä.

Usein kysytyt kysymykset

K. Miksi hyvän ensivaikutelman tekeminen on välttämätöntä?
V. Hyvän ensivaikutelman tekeminen voi määrittää, kuinka ihmiset näkevät sinut pitkään. Tämä käsitys voi muokata tulevia vuorovaikutuksia ja mahdollisuuksia.

K. Kuinka kauan kestää, että joku muodostaa minusta ensivaikutelman?
V. Princetonin yliopiston tutkijoiden mukaan kestää alle sekunti, että joku muodostaa mielipiteensä sinusta sen perusteella, että hänen ensivaikutelmansa on yleensä vankka.

K. Kuinka voin parantaa sanatonta viestintääni?
V. Ei-verbaalisilla vihjeillä, kuten ilmeillä ja kehonkielellä, on merkittävä rooli ensivaikutelman tekemisessä. Harjoittele hyvää asentoa, säilytä katsekontakti ja yritä vaikuttaa keskusteluun osallistuneelta.

K. Mitä asioita minun tulisi välttää tehdessäni ensivaikutelmaa?
V. Vältä negatiivista kehonkieltä, kuten käsien ristiin asettamista, alas katsomista tai katsekontaktin välttämistä. Vältä keskeyttämästä, puhumasta liikaa itsestäsi ja arvostelemasta muita.

Yhteenvetona voidaan todeta, että olitpa osallistumassa työhaastatteluun, tapaamassa uutta kollegaa tai osallistumassa sosiaaliseen tapahtumaan, positiivisella ensivaikutelmalla voi olla suuri merkitys. Muista olla varma, tarkkaavainen ja aito. Kun teet hyvän ensivaikutelman, luot välittömän ja suotuisan vaikutelman, joka voi tasoittaa tietä pitkäaikaisille ja positiivisille ihmissuhteille.