Miten unihalvaus syntyy – tiede ja syyt

Unihalvaus voi olla pelottava kokemus, jolloin tunnet olosi avuttomaksi etkä pysty liikkumaan. Se tapahtuu, kun tunnet olevasi tajuissasi, mutta et voi liikuttaa kehoasi tilapäisen kyvyttömyyden vuoksi liikuttaa lihaksiasi. Monet ihmiset, jotka kokevat unihalvauksen, kertovat usein nähneensä tai tunteneensa läsnäolon huoneessa heidän kanssaan. Tiedemiehet ovat tutkineet unihalvausta vuosia, mutta sen tarkat syyt eivät ole vielä täysin selvillä.

Tiede unihalvauksen takana

Unihalvauksen uskotaan tapahtuvan, kun REM-univaiheessa (rapid eye movement) on häiriö. REM-unen aikana kehon lihakset rentoutuvat ja unta tapahtuu. Normaalisti, kun REM-uni on ohi, keho herää ja lihakset aktivoituvat uudelleen. Unihalvauksen aikana keho pysyy kuitenkin pidemmän aikaa REM-tilassa, eikä ihminen pysty liikuttamaan lihaksiaan.

Unihalvaukseen usein liittyvien hallusinaatioiden uskotaan johtuvan siitä, että aivot yrittävät ymmärtää kehon kyvyttömyyttä liikkua. Joissakin tapauksissa aivot voivat myös olla erityisen luovassa tilassa REM-unen aikana ja siksi alttiimpia luomaan eläviä ja usein pelottavia hallusinaatioita.

Unihalvauksen syyt

Unihalvauksen syitä on useita:

  • Selällään nukkuminen: Tutkijat ovat havainneet, että selällään nukkuminen voi lisätä unihalvauksen todennäköisyyttä. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että tässä asennossa nukkuminen voi saada kielesi osittain tukkimaan hengitysteitäsi, mikä johtaa häiriintyneisiin hengitystapoihin ja muuttuviin univaiheisiin.
  • Stressi ja ahdistus: Korkea stressi ja ahdistus voivat häiritä unirytmiäsi, mikä lisää riskiäsi kokea unihalvaus.
  • Muut unihäiriöt: Unihäiriöt, kuten narkolepsia, voivat lisätä unihalvauksen todennäköisyyttä.
  • Lääkkeet: Jotkut lääkkeet, kuten ADHD:n tai masennuksen hoitoon käytettävät lääkkeet, voivat lisätä riskiäsi kokea unihalvaus.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Voiko unihalvausta hoitaa?

Tällä hetkellä unihalvaukseen ei ole parannuskeinoa. On kuitenkin olemassa useita toimenpiteitä, joilla voit vähentää riskiäsi kokea se. Näitä ovat unetottumustesi parantaminen, stressin ja ahdistuksen vähentäminen sekä selällään nukkumisen välttäminen.

Onko unihalvaus vaarallista?

Vaikka unihalvaus voi olla pelottava kokemus, se ei tyypillisesti ole vaarallista. Se voi kuitenkin olla oire taustalla olevasta unihäiriöstä tai muusta sairaudesta, joten on tärkeää keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa, jos koet toistuvia unihalvausjaksoja.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos koen unihalvauksen?

Jos koet unihalvauksen, yritä pysyä rauhallisena ja muistuta itseäsi, että se on väliaikainen ja vaaraton kokemus. Keskity hengitykseesi ja yritä liikuttaa sormiasi tai varpaitasi halvauksen katkaisemiseksi. Jos unihalvaus jatkuu usein, keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

Voidaanko unihalvaus estää?

Vaikka unihalvausta ei aina voida estää, on olemassa useita toimenpiteitä, joiden avulla voit vähentää riskiäsi kokea se. Näitä ovat unetottumustesi parantaminen, stressin ja ahdistuksen vähentäminen sekä selällään nukkumisen välttäminen.

Mitkä ovat yleisiä hallusinaatioita unihalvauksen aikana?

Monet unihalvauksen kokeneet ihmiset kertovat nähneensä tai tunteneensa läsnäolonsa huoneessa heidän kanssaan. Toiset voivat kokea painetta rinnassaan tai tukehtumisen tai tukehtumisen tunnetta. Nämä hallusinaatiot voivat olla hyvin eloisia ja usein tuntua hyvin todellisilta.