Miten 3D tulostin toimii – lue opas

Miten 3D tulostin toimii – lue opas

3D-tulostuksesta on tullut viime vuosina yhä suositumpi tekniikka, jonka sovellukset vaihtelevat nopeasta prototyyppien valmistuksesta lääketieteellisiin implantteihin. Mutta miten se tarkalleen ottaen toimii? Tässä oppaassa opastamme sinut 3D-tulostuksen takana olevien monimutkaisten prosessien läpi ja autamme sinua ymmärtämään tekniikkaa alusta loppuun.

3D-tulostuksen perusteet

3D-tulostuksen ytimessä on kolmiulotteisen objektin luominen digitaalisesta mallista. Tämä saavutetaan lisäainevalmistusprosessilla, jossa peräkkäisiä materiaalikerroksia lisätään päällekkäin, kunnes haluttu muoto on saavutettu. 3D-tulostusprosessin perusvaiheet ovat seuraavat:

  1. Digitaalisen mallin suunnittelu tietokoneavusteisella suunnitteluohjelmistolla (CAD).
  2. Digitaalisen mallin leikkaaminen ohuiksi poikkileikkauksiksi erikoisohjelmiston avulla.
  3. Viipaloidun mallin siirto 3D-tulostimelle, joka lukee tiedot ja aloittaa tulostusprosessin.
  4. Additiivinen valmistus: 3D-tulostin luo objektin lisäämällä materiaalia kerros kerrokselta käyttämällä yhtä useista eri menetelmistä.
  5. Viimeistely: Kun esine on valmis, se saattaa vaatia jälkikäsittelyvaiheita, kuten hiontaa tai kiillotusta halutun viimeistelyn saavuttamiseksi.

Lisäainevalmistusprosessi

Additiivisen valmistusprosessin taika tapahtuu 3D-tulostuksessa. On olemassa useita erilaisia ​​lisäainevalmistusmenetelmiä, joista jokaisella on omat etunsa ja haittansa. Yleisimpiä menetelmiä ovat:

Fused Deposition Modeling (FDM)

FDM:ssä 3D-tulostin lämmittää kestomuovisen filamentin kelan ja puristaa sen suuttimen läpi kohteen luomiseksi. Tulostin liikuttaa suutinta edestakaisin tulostuspinnan poikki ja laskee peräkkäisiä kerroksia materiaalia rakentamaan esinettä alusta alkaen. FDM on suosittu 3D-tulostusmenetelmä, koska se on suhteellisen edullinen ja helppokäyttöinen.

Stereolitografia (SLA)

SLA sisältää nestemäisen hartsin kovettamisen UV-laserilla kohteen luomiseksi. Kuten FDM, SLA rakentaa kohteen kerros kerrokselta, mutta filamentin ekstrudoinnin sijaan se käyttää laseria nestemäisen hartsin kiinteyttämiseen. Tämä menetelmä on suosittu erittäin yksityiskohtaisten objektien luomisessa, mutta se on kalliimpi ja vaativampi kuin FDM.

Selektiivinen lasersintraus (SLS)

SLS käyttää laseria sulattamaan selektiivisesti jauhemaista materiaalia, kuten nailonia tai metallia, kiinteäksi esineeksi. Tulostin levittää ohuen kerroksen jauhetta, jonka jälkeen laser sulattaa jauheen valikoivasti luodakseen kohteen. Tämä menetelmä on suosittu luotaessa toimivia prototyyppejä tai pieniä tuotantosarjoja, joilla on monimutkaisia ​​geometrioita.

UKK

Mitä materiaaleja voidaan käyttää 3D-tulostuksessa?

3D-tulostimet voivat käyttää monenlaisia ​​materiaaleja, kuten muovia, metalleja, keramiikkaa ja jopa ruokaa. Käytetty materiaali riippuu tietystä 3D-tulostusmenetelmästä ja kohteen sovelluksesta.

Kuinka kauan kohteen 3D-tulostus kestää?

Objektin 3D-tulostukseen kuluva aika voi vaihdella suuresti riippuen useista tekijöistä, kuten kohteen koosta ja monimutkaisuudesta, käytetystä tulostusmenetelmästä ja halutusta yksityiskohtaisuudesta. Pienet, yksinkertaiset esineet voivat kestää vain muutaman minuutin, kun taas suuremmat, monimutkaisemmat voivat kestää useita päiviä.

Mikä on 3D-tulostusobjektien koon raja?

3D-tulostusobjektien kokoa rajoittaa itse 3D-tulostimen tulostusalustan koko. Joissakin tulostimissa on suuremmat tulostusalustat kuin toisissa, mutta yleensä useimmat kuluttajatason 3D-tulostimet voivat tuottaa jopa muutaman tuuman kokoisia esineitä pisimmillään. Suuremmat esineet saattavat vaatia useiden kappaleiden tulostamista ja niiden kokoamista tulostuksen jälkeen.

Mitkä ovat yleisiä 3D-tulostuksen sovelluksia?

3D-tulostuksella on laaja valikoima sovelluksia, mukaan lukien nopea prototyyppien valmistus, varaosien luominen, korujen ja taiteen valmistus, lääketieteelliset implantit ja jopa elintarviketuotanto. Koska tekniikka kehittyy jatkuvasti, voimme odottaa näkevämme entistä innovatiivisempia sovelluksia tulevaisuudessa.

Kuinka voin aloittaa 3D-tulostuksen?

3D-tulostuksen aloittamiseen tarvitset 3D-tulostimen, 3D-mallinnusohjelmiston sekä halukkuuden kokeilla ja oppia. Verkossa on monia resursseja, jotka auttavat sinua pääsemään alkuun, YouTuben opetusohjelmista 3D-tulostuksen ystävien verkkoyhteisöihin. Pienellä harjoittelulla tulostat omat luomuksesi hetkessä!