Miten tipata Sveitsissä – juomarahan eli tipin määrä

Miten tipata Sveitsissä – juomarahan eli tipin määrä

Sveitsissä vieraillessa on tärkeää ymmärtää paikallista juomarahakulttuuria. Tippien tullit voivat vaihdella maittain, eikä Sveitsi ole poikkeus. Noudata näitä ohjeita varmistaaksesi, että annat tippiä kuin paikallinen ja osoitat arvostusta erinomaisesta palvelusta:

1. Ravintolat ja kahvilat:

Ravintoloihin ja kahviloihin on tapana jättää tippiä noin 5-10 % kokonaislaskusta. Useimmissa tapauksissa palvelumaksu sisältyy laskuun, mutta summan pyöristäminen on kohteliasta. Poikkeuksellisesta palvelusta korkeampi tippi on tervetullut.

2. Baarit ja pubit:

Kun nautit juomia baarissa tai pubissa, on tavallista pyöristää lasku juomarahaksi. Jos laskusi on esimerkiksi 18,50 CHF, voit jättää 20 CHF juomarahaksi. Juomarahan antaminen baareissa ei kuitenkaan ole pakollista, ja summan pyöristäminen on täysin hyväksyttävää.

3. Hotellit:

Hotellin henkilökunta Sveitsissä on yleensä hyvin palkattua, eikä tippiä odoteta. On kuitenkin mukava ele jättää pieni tippi 1-2 CHF per laukku, kun kantajat auttavat sinua matkatavaroiden kanssa. Lisäksi, jos hotellin henkilökunta tarjoaa erinomaista palvelua tai tekee enemmän ja enemmän tehdäkseen vierailustasi miellyttävän, pienen juomarahan jättäminen lomasi päätteeksi on tervetullutta.

4. Taksit:

Sveitsin taksinkuljettajat eivät odota juomarahaa, mutta hinnan pyöristäminen on yleinen käytäntö. Jos hintasi on esimerkiksi 28,70 CHF, voit pyöristää sen 30 CHF:iin.

5. Muut palvelut:

Muissa palveluissa, kuten kampaamoissa, kylpylöissä tai matkaoppaissa, juomaraha ei ole pakollista, mutta sitä arvostetaan. 5-10 % juomaraha on sopiva erinomaisesta palvelusta.

UKK

K: Kuinka minun pitäisi luovuttaa tippiä Sveitsissä?

V: On tavallista antaa kärki suoraan palveluntarjoajalle sanomalla ”Danke” (Kiitos) samalla.

K: Onko olemassa tilanteita, joissa tippiä ei tarvita?

V: Kyllä, juomarahaa ei vaadita palveluissa, kuten julkisessa liikenteessä, itsepalveluravintoloissa tai pikaruokapaikoissa.

K: Voinko saada tippiä ulkomaan valuutassa?

V: Vaikka se ei ole odotettavissa, useimmat laitokset hyväksyvät juomarahat ulkomaan valuutassa, erityisesti turistialueilla. On kuitenkin suositeltavaa antaa tippiä Sveitsin frangeina aina kun mahdollista.

K: Entä jos saan huonoa palvelua?

V: Jos uskot, että palvelu oli alle standardin, tippiä ei ole pakko jättää. Harkitse kuitenkin huolesi ottamista suoraan palveluntarjoajan tai johtajan kanssa ennen kuin päätät olla antamatta tippiä.

Noudattamalla näitä tippiä koskevia ohjeita sulaudut saumattomasti Sveitsissä vieraillessasi ja osoitat arvostusta ahkeralle palveluhenkilöstölle. Nauti vierailustasi!