Miten tipata Lontoossa – juomarahan eli tipin määrä

Miten tipata Lontoossa – juomarahan eli tipin määrä

Tippaaminen on yleinen käytäntö Lontoossa, mutta juomarahaa ja kenelle antaa se voi olla hämmentävää. Asioiden helpottamiseksi olemme koonneet tämän oppaan Lontoon juomarahaa koskevasta etiketistä.

Ravintola- ja baaripalvelu

Ravintoloissa ja baareissa juomarahat ovat 10–15 % kokonaislaskusta. Jotkut laitokset voivat kuitenkin sisällyttää laskuun palvelumaksun, joten muista tarkistaa asia ennen kuin jätät ylimääräisen tippin. Jos palvelumaksu sisältyy jo hintaan, ylimääräistä juomarahaa ei tarvitse antaa, ellet ole saanut poikkeuksellista palvelua.

Taksinkuljettajat

Kun matkustat taksilla Lontoossa, on tapana pyöristää hinta lähimpään puntaa tai lisätä pari puntaa tippiksi. Jos hinta on esimerkiksi 9,50 puntaa, voit pyöristää sen 10 puntaa tai antaa kuljettajalle 11 puntaa. Taksinkuljettajien juomaraha on vapaaehtoista, mutta sitä arvostetaan.

Hotellin henkilökunta

Hotellin henkilökunnalle juomarahat ovat yleisiä Lontoossa. Tässä on joitain ohjeita hotellin henkilökunnan tippaamiseen:

  • Portterit: Kantajille on tapana antaa tippiä 1–2 puntaa per laukku, jonka he tuovat huoneeseesi.
  • Siivous: 2–5 punnan päiväkohtainen jättäminen siivoushenkilöstölle on tavanomainen käytäntö. Voit jättää kärjen kirjekuoreen tai yöpöydälle.
  • Concierge: Jos hotellin concierge tarjoaa poikkeuksellista palvelua, 5–10 punnan tippi on sopiva.

UKK

1. Kuinka paljon minun pitäisi antaa tippiä ravintolassa, jos palvelumaksu ei sisälly hintaan?

Jos palvelumaksua ei sisälly, juomarahat ovat 10–15 % laskusta. Voit kuitenkin vapaasti muokata tippiä saamasi palvelun laadun perusteella.

2. Pitäisikö minun antaa tippiä pubeissa?

Vaikka juomarahaa ei pubeissa odotetakaan, arvostetaan, jos sait erinomaista palvelua. Voit pyöristää laskun tai jättää pienen summan kiitoksen eleeksi.

3. Pitääkö minun antaa juomarahaa kahviloissa tai pikaruokaravintoloissa?

Juomaraha kahviloissa ja pikaruokaravintoloissa ei ole yleistä Lontoossa. Jos sait kuitenkin poikkeuksellista palvelua tai haluat osoittaa arvostusta, voit jättää pienen summan vaihtorahaa tai jopa 10 % laskusta.

4. Pitäisikö minun antaa tippiä matkaoppaille tai kuljettajille?

Matkaoppaiden tai kuljettajien juomarahaa ei aina odoteta Lontoossa. Jos kuitenkin olit erityisen tyytyväinen heidän palveluunsa, voit antaa tippiä noin 5–10 puntaa per henkilö.