Miten tipata Skotlannissa – juomarahan eli tipin määrä

Miten tipata Skotlannissa – juomarahan eli tipin määrä

Tippien tullit voivat vaihdella suuresti maiden välillä, eikä Skotlanti ole poikkeus. Jos suunnittelet matkaa tartaanien ja säkkipillien kauniiseen maahan, on tärkeää ymmärtää paikalliset kaatotavat. Tämä äärimmäinen opas auttaa sinua navigoimaan Skotlannissa juomarahaan liittyvissä asioissa ja varmistamaan, että vuorovaikutuksesi palveluhenkilöstön kanssa sujuu sujuvasti.

Yleiset ohjeet

Skotlannissa juomarahaa arvostetaan yleensä, mutta sitä ei aina odoteta. Kun päätät, annatko juomarahaa vai et, ota huomioon seuraavat ohjeet:

 • Ravintolan henkilökunta: On tapana jättää 10-15 % juomaraha, jos palvelu on ollut hyvää. Tarkista kuitenkin ennen tippiä, onko laskuun jo sisällytetty palvelumaksu.
 • Baarit ja pubit: juomarahan antaminen baareissa ei ole pakollista, mutta laskun pyöristäminen tai irtonaisen rahasumman jättäminen on kohtelias ele.
 • Taksit: Taksinkuljettajien juomaraha Skotlannissa ei ole pakollista, mutta hinnan pyöristäminen tai pienen juomarahan lisääminen on yleinen käytäntö.
 • Hotellit: On tapana antaa juomarahaa hotellin henkilökunnalle, kuten portiereille tai conciergelle, varsinkin jos he tarjoavat poikkeuksellista palvelua. Muutama kilo kiitokseksi riittää.

Saa ja kiellot

Dos:

 • Tiputa ravintolan henkilökuntaa hyvästä palvelusta, varsinkin jos palvelumaksua ei ole sisällytetty laskuun.
 • Pyöristä lasku tai jätä irtonaiset vaihtorahat tippiksi baareihin ja pubeihin.
 • Vinkkejä taksinkuljettajille pyöristämällä hintaa ylöspäin tai lisäämällä siihen pieni summa.
 • Hemmottele hotellin henkilökuntaa pienellä tippillä poikkeuksellisesta palvelusta.

Älä:

 • Älä tunne velvollisuutta antaa juomarahaa, jos palvelu oli huonoa.
 • Vältä liiallista tippamista, sillä se ei ehkä ole normaalia Skotlannissa.
 • Älä anna tippiä pikaruokaravintoloissa tai itsepalveluliikkeissä.
 • Älä anna tippiä etukäteen; odota, kunnes palvelu on tarjottu.

UKK

K: Sisältyvätkö juomarahat ravintoloiden laskuun?

V: Joskus palvelumaksu sisältyy hintaan, joten on parasta tarkistaa lasku. Jos palvelumaksua ei lisätä, hyvästä palvelusta arvostetaan 10-15 % tippiä.

K: Entä jos saan huonoa palvelua ravintolassa?

V: Jos palvelu ei ole tyydyttävä, et ole velvollinen jättämään juomarahaa. Palautteen antaminen esimiehelle on kuitenkin aina hyvä idea.

K: Onko kahviloissa tai kahviloissa tapana antaa tippiä?

V: Tippujen antaminen kahviloissa tai kahviloissa ei ole pakollista, mutta irtonaisen rahasumman jättämistä tippipurkkiin pidetään mukavana eleenä.

K: Kuinka paljon minun pitäisi juontaa hotellin henkilökunnalle?

V: Erinomaisesta palvelusta muutaman punnan tippi on sopiva. Vinkkaa portteria laukkujesi kantamiseen tai concierge-palvelua, jos he tarjoavat arvokasta apua.

K: Voinko saada juomarahaa luottokortilla?

V: Monet paikat Skotlannissa hyväksyvät korttimaksut, mukaan lukien juomarahat. On kuitenkin aina hyvä idea ottaa käteistä mukaan pienemmille yrityksille, jotka eivät välttämättä hyväksy kortteja.

Noudattamalla näitä tippiä koskevia ohjeita osoitat arvostavasi Skotlannissa saamaasi erinomaista palvelua. Muista, että juomaraha on harkinnanvaraista, joten käytä harkintaa ja tippa sen mukaan. Nauti matkastasi Skotlannin bonnie-maille!