Miten vuoristorata keksittiin – jännittävä historia

Vuoristorajat ovat jännittäviä ajomatkoja, jotka ovat olleet olemassa yli vuosisadan. Ne ovat kehittyneet suuresti historiansa aikana ensimmäisestä puisesta vuoristoratasta nykyajan terästitaaneihin. Ajan mittaan lasinalusen suunnittelijat ovat kokeilleet erilaisia ​​korkeuksia, nopeuksia ja muotoja luodakseen tuntemuksia, joita ratsastajat kaipaavat. Joten jos olet valmis hyppäämään kyytiin, katsotaanpa vuoristoratojen kiehtovaa historiaa.

Early Days: Vuoristoratojen alkuperä

Ensimmäinen vuoristorata rakennettiin Pariisissa vuonna 1804. Sitä kutsuttiin Promenades Aériennesiksi, eikä se vastannut nykypäivän vuoristoratoja. Se oli yksinkertainen ajo, joka koostui puulaudoista tehdystä radasta ja pienestä autosta, jota hevoset vetivät radan huipulle. Tämän jälkeen auto rullasi alas radalla saavuttaen huippunopeuden viisi mailia tunnissa.

Promenades Aériennesin jälkeen vuoristoratoja alkoi hitaasti kehittyä Yhdysvalloissa. Vuonna 1884 La Marcus Adna Thompson suunnitteli ja rakensi Switchback Railwayn Coney Islandille New Yorkissa. Tämä kyyti oli tehty puusta, siinä oli mäkiä ja jokaiseen autoon mahtui kuusi matkustajaa. Switchback Railway oli sensaatio, ja pian muut huvipuistot alkoivat rakentaa omia versioitaan kyydistä.

Vuoristorastojen kulta-aika

1920- ja 1950-lukujen välistä ajanjaksoa pidettiin vuoristoratojen ”kulta-ajana”. Tänä aikana suunnittelijat kokeilivat uusia materiaaleja ja muotoja luoden ajomatkoja, jotka olivat korkeampia, nopeampia ja jännittävämpiä kuin koskaan ennen. Vuonna 1927 John Miller rakensi Coney Islandille syklonin, joka oli puinen lasinaluse, jonka korkeus oli 85 jalkaa ja huippunopeus 60 mailia tunnissa.

1940-luvulla alkoi ilmestyä teräksisiä vuoristoratoja. Nämä ajelut olivat vahvempia ja niitä voitiin rakentaa korkeampia ja nopeampia kuin puiset lasinaluset. Vuonna 1959 Arrow Development rakensi Disneylandiin Matterhorn Bobsledsin, joka oli ensimmäinen vuoristorata, joka käytti putkimaista teräsrataa. Tämän ansiosta suunnittelijat pystyivät luomaan uusia muotoja, kuten silmukoita ja korkkiruuveja, jotka olivat mahdottomia puisilla lasinaluseilla.

Nykyajan terästitaanit

Nykyään vuoristoratat kehittyvät edelleen ja muuttuvat jännittävämmiksi. Viime vuosikymmeninä rakennetut teräsaluset ovat korkeampia ja nopeampia kuin koskaan ennen. Vuonna 2018 Six Flags Magic Mountain esitteli maailman ensimmäisen vuoristoradan, joka ylitti 500 jalkaa: osuvasti nimetty ”West Coast Racers”.

Vuoristoradoista on tullut suurta bisnestä. Puistot ja teemapuistot kilpailevat rakentaakseen korkeimmat, nopeimmat ja jännittävimmät laitteet houkutellakseen vierailijoita. Tekniikan kehittymisen myötä ratsastajat voivat nyt kokea virtuaalitodellisuutta ja muita interaktiivisia ominaisuuksia ajetessaan lasinalusella.

UKK

Mikä on vanhin edelleen toiminnassa oleva vuoristorata?

Vanhin edelleen toiminnassa oleva vuoristorata on Leap-the-Dips, joka rakennettiin vuonna 1902 ja sijaitsee Lakemont Parkissa Pennsylvaniassa.

Mikä on maailman nopein vuoristorata?

Maailman nopein vuoristorata on Formula Rossa, joka sijaitsee Ferrari Worldissä Abu Dhabissa. Se saavuttaa huippunopeuden 149 mailia tunnissa.

Ovatko vuoristoradat turvallisia?

Vuoristoradat on suunniteltu turvallisiksi, ja huvipuistot ryhtyvät moniin varotoimiin varmistaakseen ratsastajiensa turvallisuuden. Onnettomuuksia voi kuitenkin tapahtua, joten on tärkeää noudattaa kaikkia ilmoitettuja sääntöjä ja määräyksiä vuoristoradalla ajettaessa.

Mikä on kallein koskaan rakennettu vuoristorata?

Kallein koskaan rakennettu vuoristorata on Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure, joka avattiin Universal’s Islands of Adventuressa vuonna 2019. Ajon kerrotaan maksaneen 300 miljoonaa dollaria.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vuoristorata on kulkenut pitkän tien sen jälkeen, kun niiden vaatimaton alku Pariisissa vuonna 1804. Teknologian kehittyessä voimme vain kuvitella, mitä vuoristoratojen maailmaa odottaa.