Miten hoitaa nurmikkoa kotona ja milloin ruoho pitää leikata

Miten hoitaa nurmikkoa kotona ja milloin ruoho pitää leikata

Ennen kuin aloitat ruohon leikkaamisen, varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat laitteet valmiina:

  • Ruohonleikkuri
  • Bensiini (kaasukäyttöisille niittokoneille) tai täyteen ladatut akut (sähköleikkureille)
  • Ruohonkeräyspussi (valinnainen)
  • Käsineet
  • Silmäsuoja

Varmista, että ruohonleikkuri on hyvässä toimintakunnossa tarkistamalla öljy, sytytystulpat ja terät.

Vaihe 2: Arvioi nurmikko

Kävele nurmikon ympärillä ja arvioi nykyinen kunto. Tunnista mahdolliset esteet, kuten kivet tai kaatuneet oksat, jotka voivat häiritä leikkaamista. Merkitse muistiin kaikki umpeen kasvaneet alueet tai paikat, jotka vaativat erityistä huomiota.

Vaihe 3: Aseta leikkuukorkeus

Määritä ruohollesi sopiva leikkuukorkeus. Tämä riippuu ruohotyypistä ja vuodenajasta. Nyrkkisääntönä on, että ei koskaan leikata enempää kuin kolmasosa ruohonterän pituudesta kerrallaan. Säädä ruohonleikkurin leikkuukorkeus vastaavasti.

Vaihe 4: Aloita leikkaaminen

Aloita leikkaamalla nurmikon ympärysmitta. Tämä auttaa määrittelemään leikkausalueen ja ehkäisee laikkujen puuttumista. Suuremmilla nurmikoilla työskennellään osissa väsymisen välttämiseksi.

Kävele tasaisella tahdilla ja varmista, että kuljet hieman päällekkäin. Tämä varmistaa tasaisen leikkauksen jättämättä leikkaamattomia ruohokaistaleita. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi vältä ruohon leikkaamista samaan malliin joka kerta, jotta ruoho ei kallistu tai siihen muodostuisi uraa.

Vaihe 5: Leikkaa reunat

Reunojen leikkaaminen antaa nurmikollesi puhtaan ja kiillotetun ilmeen. Leikkaa puiden, kukkapenkkien ja muiden alueiden, joissa nurmikko kohtaa kovan pinnan, ympäriltä nauhaleikkuria tai reunaleikkuria.

Vaihe 6: Huolto leikkuun jälkeen

Kun olet lopettanut ruohon leikkaamisen, huolehdi seuraavista:

  • Poista kaikki nurmikolle jääneet leikkuujätteet.
  • Tarkasta ja puhdista ruohonleikkuri tukkeutumisen tai vaurioiden välttämiseksi.
  • Teroita terät säännöllisesti varmistaaksesi puhtaan leikkauksen.
  • Lannoita ja kastele nurmikkoasi tarpeen mukaan terveen kasvun edistämiseksi.

Usein Kysytyt Kysymykset:

K: Kuinka usein minun pitäisi leikata ruohoa?

V: Se riippuu ruohosi kasvunopeudesta. Yleensä kerran viikossa riittää useimmille nurmikoille. Kuitenkin nopean kasvun aikana saatat joutua leikkaamaan useammin.

K: Mitä minun pitäisi tehdä leikkuujätteelle?

V: Ruohojätteet voidaan jättää nurmikolle, kunhan niitä ei ole liikaa. Ne toimivat luonnollisena lannoitteena palauttaen ravinteet takaisin maaperään. Jos leikkuujätteet ovat kuitenkin liian paksuja, ne voivat tukahduttaa ruohon. Kerää tällaisissa tapauksissa leikkuujätteet ja kompostoi ne tai hävitä ne asianmukaisesti.

K: Voinko leikata ruohoa, kun se on märkä?

V: Märkää ruohoa ei yleensä suositella leikkaamaan, koska se voi paakkuuntua ja johtaa epätasaiseen leikkuun. Märkä ruoho voi myös tukkia leikkurin leikkuuterät. Odota, kunnes ruoho on kuivaa ennen leikkaamista saadaksesi parhaat tulokset.

K: Kuinka matalaksi minun tulee leikata ruoho?

V: Ruohon leikkaaminen liian lyhyeksi voi vahingoittaa juuristoa ja aiheuttaa alttiutta rikkaruoholle ja taudeille. Pyri leikkaamaan ruohoa noin 2,5–3 tuuman korkeudelta useimmille ruohotyypeille.