Miten joulua vietetään eri maissa – jouluperinteet

Miten joulua vietetään eri maissa – jouluperinteet

Joulua juhlitaan kaikkialla maailmassa, mutta tapa, jolla sitä juhlitaan, vaihtelee maittain. Joissain paikoissa se on uskonnollinen juhla, kun taas toisissa se on lahjojen jaon ja juhlan aikaa. Tässä on joitain jouluperinteitä eri puolilta maailmaa, jotka saattavat yllättää:

Japani

Japanissa joulu ei ole kansallinen juhla, ja vain 1 % väestöstä on kristittyjä. Japanilaiset ovat kuitenkin omaksuneet joitain perinteitä lännestä, kuten joulukuusien koristelu ja lahjojen vaihtaminen. Yksi Japanin epätavallisimmista jouluperinteistä on syödä KFC:tä jouluillalliseksi. Tämä alkoi KFC:n markkinointikampanjana 1970-luvulla, ja siitä on nyt tullut suosittu perinne.

Intia

Intia on pääosin hindumainen maa, mutta monet ihmiset viettävät silti joulua. Joillakin alueilla on perinne tehdä mausteista hedelmäkakkua nimeltä ”Plum Cake”, kun taas toisilla alueilla ihmiset koristelevat banaani- tai mangopuita joulukuusen sijaan. Joissakin osissa Intiaa laululaulu on myös suosittu perinne.

Norja

Norjassa joulu on perhejuhlien, lahjojen jakamisen ja perinteisen ruoan aikaa. Yksi Norjan tärkeimmistä jouluperinteistä on kynttilöiden syttäminen adventtiseppeleessä. Tässä seppeleessä on neljä kynttilää, joista yksi sytytetään jokaisena neljänä joulua edeltävänä sunnuntaina. Toinen norjalainen perinne on piilottaa manteli jouluvanukkaan. Se, joka löytää mantelin, voittaa palkinnon.

Australia

Australia on maa eteläisellä pallonpuoliskolla, joten joulu osuu keskelle kesää. Monet australialaiset viettävät joulua käymällä rannalla, grillaamalla tai piknikillä ja pelaamalla krikettiä. Joulupukki kuvataan usein aurinkolaseissa ja surffaamassa laudalla. Australialaisilla on myös oma versio joululaulusta – Six White Boomers – joka kertoo tarinan joulupukista, joka saapui Australiaan kuuden kengurun vetämässä reessä.

Meksiko

Meksikossa joulu kestää yhdeksän päivää, 16. joulukuuta 24. joulukuuta. Tämä ajanjakso tunnetaan nimellä ”Las Posadas”, ja se edustaa Marian ja Joosefin matkaa Betlehemiin. Joka ilta on kulkue kaduilla, ja eri perhe isännöi tapahtumaa. Jouluaattona on keskiyön messu, jota seuraa juhla. Yksi Meksikon suosituimmista joulukoristeista on joulutähti, joka on kotoisin maasta.

UKK

1. Mikä on joulukuusen alkuperä?

Joulukuusi on perinne, joka sai alkunsa Saksasta 1500-luvulla. Puu oli koristeltu omenoilla, kynttilöillä ja muilla koristeilla, ja se edusti Eedenin puutarhaa.

2. Miksi annamme lahjoja jouluna?

Joululahjojen antamisen perinne juontaa juurensa tarinasta kolmesta viisasta, jotka toivat lahjoja Jeesuksen vauvalle. Sen ajatellaan myös olevan tapa juhlia Jumalan antamaa äärimmäistä lahjaa – Jeesusta.

3. Kuka on Joulupukki?

Joulupukki on fiktiivinen hahmo, joka perustuu Pyhän Nikolauksen historialliseen hahmoon. Hänen sanotaan jakavan lahjoja hyville lapsille jouluaattona.

4. Mikä on adventtiseppeleen merkitys?

Adventtiseppele symboloi neljää viikkoa ennen joulua. Jokainen kynttilä edustaa adventtiviikkoa ja kynttilöiden syttyminen kasvavaa joulun odotusta.

5. Mitä ”Las Posadas” tarkoittaa Meksikossa?

”Las Posadas” on espanjalainen sana, joka tarkoittaa ”majataloja”. Se edustaa Marian ja Joosefin matkaa Betlehemiin etsimään majoituspaikkaa.