Miten geenitesti tehdään – lue opas

Miten geenitesti tehdään – lue opas

Geenitestaus on tehokas työkalu, jonka avulla voit oppia lisää DNA:stasi ja ainutlaatuisista piirteistä ja ominaisuuksista, jotka tekevät sinusta sen, mikä olet. DNA:n lukituksen avaaminen voi auttaa sinua tekemään tietoisia päätöksiä terveydestäsi, elämäntavoistasi ja jopa sukuhistoriastasi. Tässä oppaassa opastamme sinut geneettisen testin tekemiseen.

Vaihe 1: Valitse geenitestausyritys

Siellä on monia geenitestausyrityksiä, kuten 23andMe, AncestryDNA, Family Tree DNA ja MyHeritage DNA. Tutki ja ymmärrä näiden yritysten väliset erot ennen kuin valitset tarpeisiisi parhaiten sopivan. Hinta, tarjotun DNA-testin tyyppi ja tulosten yksityiskohtaisuus ovat joitain tekijöitä, joita kannattaa harkita.

Vaihe 2: Tilaa DNA-testauspakkaus

Kun olet valinnut geenitestausyrityksen, sinun on tilattava DNA-testauspakkaus. Useimmat yritykset toimittavat sarjan suoraan kotiisi, ja se sisältää kaiken mitä tarvitset DNA-näytteen keräämiseen, mukaan lukien yksityiskohtaiset ohjeet. Noudata ohjeita huolellisesti ja muista rekisteröidä sarjasi verkossa ennen näytteen palauttamista.

Vaihe 3: Kerää DNA-näytteesi

Useimmat DNA-testausyritykset vaativat sinua toimittamaan sylkinäytteen sylkemällä putkeen tai syljenkeräyslaitteeseen. Varmista, että noudatat annettuja ohjeita tarkasti; Tämä varmistaa, että kerätty DNA-näyte on laadukas ja tarkka.

Vaihe 4: Lähetä DNA-näytteesi testausyritykselle

Kun olet kerännyt DNA-näytteesi, sulje se oikein ja lähetä se takaisin geenitestausyritykselle mukana toimitetulla palautuskuorella tai -laatikolla. Eri yritykset käyttävät erilaisia ​​pakkauksia, joten muista olla tarkkana pakkaaessasi, jotta vältyt vaurioilta kuljetuksen aikana.

Vaihe 5: Odota tuloksiasi

Kun geenitestausyritys vastaanottaa DNA-näytteesi, laboratorioryhmä erottaa DNA:n ja analysoi sen. Valitsemastasi yrityksestä riippuen testitulosten saaminen voi kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin. Pysy kärsivällisenä ja pidä silmällä testituloksia sisältävää sähköposti-ilmoitusta.

UKK

K: Kuinka tarkkoja geneettiset testit ovat?

V: Geneettiset testit ovat erittäin tarkkoja, mutta mikään testi ei ole 100 % tarkka. Virheitä voi tapahtua riippuen näytteen laadusta ja käytetystä tekniikasta. Useimmat geneettiset testit ovat kuitenkin noin 99 % tarkkoja tai korkeampia.

K: Pitääkö minun pyytää lääkäriltä geneettinen testi?

V: Ei, lääkärin ei tarvitse tilata geneettistä testiä. Monet geenitestausyritykset toimivat suoraan kuluttajan kautta, eikä reseptiä tai lähetettä tarvita.

K: Miten geneettiset testit eroavat lääketieteellisistä testeistä?

V: Lääketieteelliset testit tarkistavat tiettyjä sairauksia, kuten verensokeritasojen tarkistamista diabeteksen varalta tai kolesterolitasoa sydänsairauksien varalta, kun taas geneettiset testit analysoivat DNA:ta ja antavat tietoa terveydestäsi, sukujuuristasi ja ominaisuuksistasi.

K: Voinko käyttää geneettistä testausta sairauksien diagnosointiin tai hoitoon?

V: Ei, geneettinen testaus ei korvaa lääketieteellistä hoitoa, eikä se voi diagnosoida tai hoitaa sairauksia. Se voi kuitenkin tarjota sinulle arvokasta tietoa, jonka voit jakaa lääkärisi kanssa parhaan lääketieteellisen suunnitelman määrittämiseksi.