Miten raskausviikot lasketaan – tässä vinkit

Yksi jännittävimmistä ja hermoja raastavimmista ajoista naisen elämässä on saada tietää olevansa raskaana. Siitä hetkestä lähtien nainen käy läpi monia muutoksia. Yksi tärkeimmistä tiedoista, jotka sinun on kerättävä, on se, kuinka pitkällä olet raskaudessasi, mikä mitataan viikkoina. Raskausviikkojen laskeminen voi tuntua pelottavalta, mutta tämän yksinkertaisen oppaan avulla sinusta tulee asiantuntija hetkessä!

Kuinka laskea raskausviikot

Yleisin menetelmä raskausviikkojen laskemiseen on laskea naisen viimeisten kuukautisten ensimmäisestä päivästä (LMP). Tämä tunnetaan raskausajan menetelmänä. Kuukautiskierron pituus voi vaihdella, mutta keskimääräinen kuukautiskierron pituus on 28 päivää. Jos tiedät viimeisten kuukautistenne päivämäärän, voit käyttää seuraavaa kaavaa:

Arvioitu laskettu aika (EDD) = LMP + 280 päivää

Tässä on esimerkki:

Jos LMP:si oli 1. tammikuuta, laskettu aika olisi 8. lokakuuta.

Tammikuussa on 31 päivää, helmikuussa 28 päivää (tai 29 päivää karkausvuonna), maaliskuussa 31 päivää, huhtikuussa 30 päivää, toukokuussa 31 päivää, kesäkuussa 30 päivää, heinäkuussa 31 päivää, elokuussa 31 päivää, syyskuussa on 30 päivää ja lokakuussa 8 päivää. Päivien kokonaismäärä on siis 280 päivää.

Jos et tiedä LMP-päivämäärää, voit arvioida sen laskemalla 14 päivää taaksepäin ovulaation päivästä. Ovulaatio tapahtuu yleensä 14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkamista. Tämä tunnetaan ovulaatiomenetelmänä. Kun vähennät päivien lukumäärän LMP:n ja lasketun ajan välillä, saat raskausviikkosi.

UKK

  1. Mikä on kolmas raskausviikon laskentatapa?
  2. Kolmas raskausviikkojen laskentatapa on ultraääni. Ultraäänitutkimus tehdään 8-12 raskausviikolla. Tutkimuksen aikana lääkäri mittaa sikiön koon ja voi määrittää sen perusteella lasketun ajan.

  3. Onko mahdollista, että nainen tietää laskettu aikansa tietämättä viimeisten kuukautistensa päivämäärää?
  4. Kyllä se on mahdollista. Jos nainen tietää hedelmöityspäivän tai hänelle on tehty hedelmällisyyshoitoja, kuten koeputkihedelmöitys (IVF), on mahdollista laskea laskettu aika näiden tekijöiden perusteella. On kuitenkin syytä huomata, että nämä laskentamenetelmät eivät välttämättä ole yhtä tarkkoja kuin LMP:hen perustuva laskenta.

  5. Voiko nainen synnyttää ennen arvioitua laskettu aikaa?
  6. Kyllä, on tavallista, että nainen synnyttää arvioitua laskettu aikaa aikaisemmin. Itse asiassa vain 5 % vauvoista syntyy laskettuna aikana. Monet tekijät voivat vaikuttaa vauvan syntymään, mukaan lukien äidin terveys, vauvan terveys ja mahdolliset komplikaatiot.

  7. Voiko naisen laskettu aika muuttua raskauden aikana?
  8. Kyllä, naisen laskettu aika voi muuttua raskauden aikana. Jos ultraäänimittaus tehdään ensimmäisen mittauksen jälkeen, laskettua aikaa voidaan muuttaa sikiön koon ja kehityksen perusteella.

  9. Onko tärkeää tietää kuinka monta viikkoa olet raskaana?
  10. Kyllä, on tärkeää tietää kuinka monta viikkoa olet raskaana. Nämä tiedot ovat välttämättömiä asianmukaisen synnytystä edeltävän hoidon ja äidin ja vauvan terveyden seurannan varmistamiseksi.

Onnittelut saapumisestasi tähän jännittävään elämääsi! Pienen matematiikan ja yllä olevien ohjeiden avulla tiedät raskausviikkosi hetkessä.