Miten yskän saa pois – 10 tapaa, joilla eroon yskästä

Yskään liittyy usein virusten tai bakteerien aiheuttamia hengitystietulehduksia. Vaikka yskä voi olla ärsyttävää ja häiritsevää, se toimii kehon keinona päästä eroon ylimääräisestä limasta ja vieraista hiukkasista. Jatkuva yskä voi olla uuvuttavaa, ja jos sitä ei hoideta, siitä voi kehittyä vakavampia terveysongelmia, kuten keuhkoputkentulehdus tai keuhkokuume. Tässä on 10 luonnollista lääkettä, jotka voivat auttaa rauhoittamaan ja lievittämään yskää:

  1. Hunaja: Hunaja on luonnollinen yskänlääke, jota voidaan lisätä lämpimiin juomiin tai ottaa suoraan. Sillä on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka auttavat rauhoittamaan ja vähentämään tulehdusta kurkussa.
  2. Inkivääri: Inkiväärin anti-inflammatoriset ominaisuudet tekevät siitä tehokkaan tavan vähentää yskää. Muutaman viipaleen keittäminen vedessä ja teen juominen voi auttaa vähentämään liman kertymistä.
  3. Valkosipuli: Valkosipuli on voimakas luonnollinen antibakteerinen ja virustenvastainen aine, joka voi auttaa lievittämään yskää nautittaessa. Valkosipulin lisääminen päivittäisiin aterioihin voi auttaa torjumaan vilustumista ja flunssaviruksia.
  4. Sitruuna ja hunaja: Sitruunamehu auttaa hajottamaan limaa, kun taas hunaja rauhoittaa kurkkua. Kuuman veden juominen, johon on sekoitettu puolikkaan sitruunan ja hunajan mehu, voi auttaa vähentämään yskää.
  5. Eukalyptus: Eukalypuksella on luonnollisia turvotusta vähentäviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa lievittämään poskionteloiden tai rintakehän tukkoisuuteen liittyvää yskää. Höyryinhalaatio eukalyptusöljyllä voi auttaa puhdistamaan tukkeutuneita hengitysteitä ja rauhoittamaan yskää.
  6. Kamomilla teetä: Kamomillalla on tulehdusta estäviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa lievittämään yskää. Kamomillateen juominen voi auttaa vähentämään tulehdusta kurkussa ja rauhoittamaan ärsytystä.
  7. Suolavedellä kurlaus: Kurlaus suolavedellä auttaa vähentämään kurkun turvotusta ja irrottamaan limaa. Puoli teelusikallista suolaa lisäämällä lasilliseen lämmintä vettä ja kurlaamalla 30 sekuntia, voit lievittää yskää.
  8. Kurkuma: Kurkumalla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka auttavat rauhoittamaan yskää ja lievittämään rintakehän tukkoisuutta. Kurkuman lisääminen päivittäisiin aterioihin tai kurkumamaidon juominen voi auttaa vähentämään yskää.
  9. Ananasmehu: Ananas sisältää bromelain-nimistä entsyymiä, jolla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa lievittämään yskää. Ananasmehun juominen voi myös auttaa hajottamaan limaa kurkussa.
  10. Höyryn hengittäminen: Höyryn hengittäminen voi auttaa rauhoittamaan kurkkua ja vähentämään yskää. Eteeristen öljyjen, kuten piparmintun tai eukalyptuksen, lisääminen höyryyn voi auttaa lievittämään tukkoisuutta ja helpottamaan yskää.

UKK

1. Milloin minun tulee hakeutua lääkärin hoitoon yskäni vuoksi?

On suositeltavaa hakeutua lääkärin hoitoon, jos yskä jatkuu yli kolme viikkoa, siihen liittyy rintakipua, hengitysvaikeuksia tai korkea kuume.

2. Miksi yskään?

Yskä on kehon tapa päästä eroon ylimääräisestä limasta ja vieraista hiukkasista. Se voi olla myös oire hengitystietulehduksista tai allergioista.

3. Miten hunaja auttaa lievittämään yskää?

Hunajalla on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka auttavat rauhoittamaan ja vähentämään tulehdusta kurkussa.

4. Onko turvallista käyttää valkosipulia joka päivä?

Valkosipulin kohtuukäyttö on yleensä turvallista. Liiallinen valkosipulin nauttiminen voi kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja ja muita ruoansulatusongelmia.

5. Voinko käyttää näitä luonnollisia lääkkeitä yhdessä lääkkeiden kanssa?

On suositeltavaa neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja lukea etiketin ohjeet ennen kuin käytät luontaistuotteita lääkkeiden kanssa.