Miten tipata Puolassa – juomarahan eli tipin määrä

Miten tipata Puolassa – juomarahan eli tipin määrä

Tippien tullit voivat vaihdella suuresti maittain, eikä Puola ole poikkeus. Jos suunnittelet matkaa Puolaan ja haluat varmistaa, että navigoit juomarahakulttuurissa oikein, tämä täydellinen opas antaa sinulle kaikki tarvitsemasi tiedot. Tavasta ja etiketistä suosituksiin olet hyvin valmistautunut käsittelemään kaatotilanteita Puolassa oleskelusi aikana.

Tavat ja etiketti

Puolassa juomarahaa arvostetaan yleisesti, mutta ei pakollista. Pienen palkkion jättäminen on kuitenkin tunnustuksena hyvästä palvelusta ja sitä pidetään kohteliaana. Tässä on joitain keskeisiä tapoja ja etikettiä, jotka on pidettävä mielessä:

 • Ravintolat: Ravintoloihin on tapana jättää tippiä noin 10 % kokonaislaskusta, varsinkin jos palvelu oli hyvää. Voit halutessasi pyöristää summaa.
 • Kahvilat ja baarit: Kahviloissa on tavallista jättää muutaman kolikon tippi (noin 5-10 % laskusta) pöytäpalveluun. Baarissa tippojen antaminen ei ole yhtä yleistä, mutta laskun pyöristäminen tai ylimääräisen rahan jättäminen kannattaa.
 • Hotellit: Tasokkaissa hotelleissa on tapana antaa pientä tippiä hotellin henkilökunnalle, joka tarjoaa lisäpalveluita, kuten kelloja tai conciergea. Muutaman zlotyn jättäminen riittää.
 • Taksit: Taksissa hinnan pyöristäminen ylöspäin riittää juomarahaksi. Jos palvelu oli poikkeuksellista tai kuljettaja auttoi matkatavaroiden kanssa, voit lisätä hieman ylimääräistä.
 • Muut palvelut: Kampaajat, matkaoppaat ja muut palveluntarjoajat arvostavat pientä tippiä, joka on noin 10 % palvelun hinnasta.

Suositukset

Vaikka yllä olevat ohjeet kattavat perusasiat, tässä on joitain lisäsuosituksia, jotka tulee pitää mielessä, kun annat tippiä Puolassa:

 • Anna aina tippiä käteisellä, sillä se on suosituin tapa Puolassa.
 • Ota huomioon palvelun kokonaiskustannukset. Halvempien aterioiden tai palveluiden osalta laskun pyöristäminen voi riittää.
 • Jos et ole tyytyväinen palveluun, voit jättää pienemmän juomarahaa vai ei ollenkaan. Kohtelias kommunikointi palveluntarjoajan kanssa on kuitenkin suositeltavaa tällaisissa tilanteissa.
 • Jos summa on lähellä pyöristystä ylöspäin tai lähellä haluttua tippiä vaihtoa vastaanotettaessa, voit ilmoittaa palvelimelle muutoksen säilyttämisestä.
 • Pidä laskua silmällä, sillä joissakin ravintoloissa saattaa jo olla palvelumaksu. Tällaisissa tapauksissa tippiä ei tarvita.
 • Muista, että juomaraha on henkilökohtainen ele, ja sen pitäisi heijastaa tyytyväisyyttäsi saamaasi palveluun.

UKK

K: Onko tippuminen pakollista Puolassa?

V: Ei, tippojen antaminen ei ole pakollista Puolassa, mutta sitä pidetään kohteliaana ja arvostettuna.

K: Voinko antaa tippiä dollareina tai euroina?

V: On parasta antaa tippiä paikallisessa valuutassa, Puolan zlotyssa (PLN), mutta jotkut laitokset voivat hyväksyä tärkeimmät ulkomaan valuutat.

K: Onko olemassa tilanteita, joissa tippiä ei vaadita?

V: Tippaa ei yleensä vaadita pikaruokaravintoloissa tai itsepalveluliikkeissä.

K: Onko yleistä, että hotellin siivoushenkilöstölle annetaan tippiä?

V: Hotellien siivoushenkilöstölle ei ole tavallista antaa juomarahaa Puolassa, mutta pienen summan jättäminen kiitollisuuden eleenä on tervetullutta.

K: Pitäisikö minun aina antaa 10 % juomarahaa ravintoloissa, vai voiko se olla enemmän tai vähemmän?

V: 10 % on hyvän palvelun yleinen ohje, mutta voit muuttaa tippiä tyytyväisyytesi perusteella.