Miten ylävitonen eli high five on keksitty

High Five – kaikkialla esiintyvä ele, josta on tullut urheilun, juhlien ja toveruuden tunnusmerkki kaikkialla maailmassa. On vaikea kuvitella elämää ilman viittä, mutta mistä se tuli ja miten se kehittyi ajan myötä? Katsotaanpa tarkemmin.

Alkuperät

Ylävitosen alkuperä on jossain määrin kiistanalainen, mutta on todisteita siitä, että se juontaa juurensa ainakin 1920-luvulle, jolloin afroamerikkalaiset baseballjoukkueet käyttivät sitä onnittelemaan toisiaan. Erään tarinan mukaan Los Angeles Dodgersin Glenn Burkea pidetään eleen keksijänä vuonna 1977, kun hän kohotti kätensä joukkuetoverilleen Dusty Bakerille kotijuoksun jälkeen. Baker nosti vaistomaisesti oman kätensä ja viisi syntyi.

Suosio

Ylävitosen suosio levisi nopeasti urheilussa, ja NBA-pelaajat, kuten Michael Jordan ja Magic Johnson, käyttivät elettä juhliakseen kentällä. 1980-luvulla sitä alettiin käyttää laajemmin urheilun ulkopuolella, ja siitä tuli kulttuuriilmiö, jota esitettiin jopa televisio-ohjelmissa ja elokuvissa.

Evoluutio

Ajan myötä high five on kehittynyt sisältämään muunnelmia, kuten alhainen viisi, nyrkkikuppi ja kyynärpää. Nämä vaihtelut heijastavat muutoksia kulttuurisissa normeissa ja uusia tapoja ilmaista toveruutta ja onnitteluja.

UKK

Mikä on oikea tapa antaa ylävitonen?

Oikea tapa antaa ylävitonen on nostaa kätesi ja lyödä toista kämmeniä, jolloin syntyy tyydyttävä ääni. On kuitenkin myös tärkeää saada katsekontakti henkilöön ja saada aito yhteyshetki.

Mistä termi ”high five” on peräisin?

Termi ”high five” on saattanut syntyä 1970-luvulla, jolloin eleestä tuli suosittu koripalloilijoiden keskuudessa, jotka nostivat kätensä korkealle ilmaan juhlimaan onnistunutta peliä. Termi näyttää kehittyneen sanoista ”anna minulle viisi” tai ”lyö minulle viisi”.

Mitä variaatioita high fivestä on?

High Fivesta on monia muunnelmia, mukaan lukien alhainen viisi (jossa kaksi ihmistä lyö kättä vyötärön tasolla rinnan tasolla), nyrkkiisku (jossa kaksi ihmistä koskettaa nyrkkejä kämmenten sijaan) ja kyynärpää (jossa kaksi ihmistä) kosketa kyynärpäitä käsien sijaan).

Onko high five universaali ele?

High Five ei välttämättä ole universaali ele, mutta se tunnustetaan ja sitä käytetään monissa kulttuureissa ympäri maailmaa. Eleen tulkinnassa tai käytössä voi kuitenkin olla eroja eri yhteyksissä.

Mitä muita ikonisia urheilueleitä on?

Muita ikonisia urheilueleitä ovat voittotanssi, Gatorade-suihku ja rintakehä. Jokainen näistä eleistä kuvastaa iloa ja toveruutta, jota urheilusta ja kilpailusta löytyy.