Miten kananmunat keitetään – opas munien keittämiseen

Miten kananmunat keitetään – opas munien keittämiseen

Munien keittäminen tuntuu riittävän yksinkertaiselta tehtävältä, mutta se on yllättävän helppo sotkea. Ylikypsytetyt keltuaiset, alikypsytetyt valkuaiset ja vaikeasti kuorittavat kuoret ovat vain muutamia esimerkkejä ongelmista. Mutta älä pelkää, sillä tämän idioottivarman oppaan avulla keität täydelliset munat hetkessä.

Vaihe 1: Valitse oikea muna

Munien keittämisessä tuoreus on avainasemassa. Mitä tuoreempi muna, sitä vaikeampi se on kuori. Yleensä on parasta käyttää munia, jotka ovat vähintään viikon vanhoja. Voit testata kananmunan tuoreuden asettamalla sen vesikulhoon – jos se uppoaa pohjaan ja on tasainen, se on tuore. Jos se seisoo toisessa päässä tai kelluu, se ei ole niin tuore.

Vaihe 2: Kiehauta vesi

Täytä kattila vedellä niin paljon, että munat peittyvät noin sentin verran. Kuumenna vesi kiehuvaksi korkealla lämmöllä. Lisäämällä veteen teelusikallinen suolaa voi estää kananmunien halkeilua.

Vaihe 3: Lisää munat

Nosta munat varovasti kiehuvaan veteen reikalusikalla. Varo pudottamasta niitä, koska ne voivat halkeilla kuoret. Vähennä lämpöä keskitasolle ja aseta ajastin halutulle kypsyysasteelle (katso alla oleva taulukko).

Vaihe 4: Tyhjennä ja jäähdytä

Kun ajastin sammuu, poista munat vedestä uralusikalla ja laita ne kulhoon, jossa on jäävettä. Tämä pysäyttää kypsennysprosessin ja helpottaa niiden kuorimista. Anna niiden jäähtyä vähintään viisi minuuttia ennen kuorimista.

Valmistumisaste

ValmistuminenValkoinenKeltuainenKokonaisaika
Pehmeäksi keitettyKiinteä mutta vielä juoksevaVuotava4-6 minuuttia
KeskikeitettyKiinteä mutta silti hieman pehmeäKermainen7-10 minuuttia
Kovaksi keitettyKiinteä ja kypsennettyKiinteä mutta ei kuiva12-15 minuuttia

Vinkkejä ja temppuja

Tässä on muutamia lisävinkkejä, joiden avulla voit keittää täydellisiä munia:

  • Pistele neulalla pieni reikä munan suurempaan päähän ennen keittämistä – se voi auttaa estämään halkeilua.
  • Älä täytä kattilaa liikaa – jokaisella munalla tulee olla runsaasti tilaa liikkua.
  • Käytä ajastinta varmistaaksesi tasaiset tulokset.
  • Kuori munat kylmän juoksevan veden alla – se voi auttaa irrottamaan kuoria.

UKK

Mikä aiheuttaa vihreän renkaan keltuaisen ympärillä?

Vihreä rengas syntyy kemiallisesta reaktiosta keltuaisessa olevan raudan ja valkuaisen rikin välillä. Se on vaaraton, mutta voi tehdä munasta visuaalisesti vähemmän houkuttelevan. Välttääksesi sen, varmista, että keität kananmunaa vain suositellun ajan ja jäähdytä se välittömästi sen jälkeen.

Miksi joitain munia on vaikea kuoria?

Tuoreempia munia on vaikeampi kuoria, koska kalvo, joka erottaa kuoren munasta, ei ole päässyt eroon. Kuorinnan helpottamiseksi käytä vähintään viikon ikäisiä munia ja jäähdytä ne heti keittämisen jälkeen.

Voinko keittää kananmunia mikroaaltouunissa?

Ei, kananmunien keittäminen mikroaaltouunissa voi olla vaarallista. Äkillinen lämpötilan nousu voi aiheuttaa munan räjähtämisen. Pidä kiinni kananmunien keittämisestä liedellä.

Kuinka kauan keitetyt munat säilyvät?

Keitetyt munat säilyvät jääkaapissa jopa viikon. Muista säilyttää niitä kannellisessa astiassa, jotta ne eivät ime hajuja muista jääkaapissa olevista elintarvikkeista.

Näiden vinkkien ja temppujen avulla täydellisten munien keittäminen on helppoa. Piditpä niistä pehmeäksi keitetyn, keskipitkän tai kovaksi keitettynä, voit tehdä niistä mielesi mukaan joka kerta.