Miten sipuli leikataan – varma opas leikkaukseen

Miten sipuli leikataan – varma opas leikkaukseen

Sipulit ovat perusainesosa melkein jokaisessa keittiössä, joten on tärkeää osata leikata ne ammattitaidolla. Tässä on idioottivarma opas, joka auttaa hallitsemaan sipulin leikkaamisen ja tekemään aterian valmistamisesta helpompaa ja nautittavampaa.

Vaihe 1: Valitse oikea veitsi

Oikean veitsen valinta on ensimmäinen askel sipulin leikkaamisessa. Terävä kokinveitsi tai santoku-veitsi on erinomainen vaihtoehto sipulien leikkaamiseen. Varmista, että veitsessä on mukava ote ja terävä terä prosessin helpottamiseksi.

Vaihe 2: Valmista sipuli

Kuori sipuli ja leikkaa päät pois. Leikkaa sitten sipuli puoliksi ylhäältä alas. Aseta puolet sipulista tasaisesti leikkuulaudalle leikkuupuoli alaspäin. Leikkaa pieni osa juuresta pois niin, että sipuli istuu tasaisesti viipaloinnin aikana.

Vaihe 3: Sipulin viipalointi

Leikkaa sipuliin vaakasuoria leikkauksia juuresta kärkeen, mutta jätä noin ½ tuumaa leikkaamatta. Leikkaa kokonaan läpi. Viipaloi sitten sipuli pystysuoraan, mutta varo sormiasi! Viipaloi terä suunnattuna poispäin sormistasi ja ohjaa veistä rystysten avulla. Riippuen haluatko pienempiä vai suurempia paloja, tee enemmän tai vähemmän leikkauksia.

Vaihe 4: Hienonna sipuli hienoksi

Jos haluat hienontaa sipulia, leikkaa vaakasuorat leikkaukset puoliväliin asti, käännä sipulia 90 astetta ja leikkaa se pystysuunnassa. Varo leikkaamasta sipulia kokonaan läpi! Pilko lopuksi sipuli pieniksi paloiksi viipaloimalla se vaakatasossa. Pidä toisella kädellä kiinni sipulin yläosasta ja toisella leikkaa sipuli läpi. Hävitä sipulin juuripää.

Vaihe 5: Harjoittelu tekee mestarin

Harjoittelu tekee mestarin, joten älä huoli, jos et onnistu ensimmäisellä kerralla. Jatka tekniikan harjoittelua, kunnes voit leikata sipulia kuin ammattilainen!

UKK

K. Miksi sipulit saavat sinut itkemään?

V. Sipulista vapautuu höyryä, joka ärsyttää silmiä, kun leikkaamme niitä. Kun leikkaamme sipulia, se vapauttaa rikkikaasua, joka reagoi silmiemme kosteuden kanssa ja muodostaa rikkihappoa, mikä saa silmämme repeytymään.

K. Kuinka estän kyyneleet leikkaamalla sipulia?

A. Kokeile jäähdyttää sipulia jääkaapissa 30 minuuttia ennen leikkaamista. Tämä voi heikentää sen kykyä vapauttaa kaasua. Kokeile myös leikata sipuli juoksevan hanan lähellä tai käyttää kostutettua pyyhettä leikkuulaudan vieressä imeäksesi höyryt ennen kuin ne pääsevät silmiisi.

K. Voinko leikata sipulia etukäteen?

V. Kyllä, voit leikata sipulia etukäteen, mutta ne saattavat menettää makuaan ja rakennettaan ajan myötä. On parasta pilkkoa ne välittömästi ennen kuin käytät niitä reseptissä.

K. Mikä on paras tapa säilyttää sipulia?

A. Säilytä sipulia viileässä, kuivassa ja hyvin ilmastoidussa paikassa poissa auringonvalolta. Säilytä niitä verkkopussissa, korissa tai sälelaatikossa, jotta ilma pääsee kiertämään niiden ympärillä, mikä auttaa estämään kosteuden kertymistä, joka voi aiheuttaa mätää.