Miten tulla kipeäksi – ja miten pysyä terveenä

Talvikauden alkaessa on tärkeämpää kuin koskaan pitää immuunijärjestelmäsi vahvana ja välttää vilustuminen. Tässä on viisi vinkkiä, joiden avulla pysyt terveenä:

1. Pese kätesi usein

Yksi helpoimmista tavoista estää bakteerien leviäminen on pestä kädet säännöllisesti. Tämä on erityisen tärkeää ennen syömistä tai kasvojen koskettamista. Käytä saippuaa ja lämmintä vettä ja pese vähintään 20 sekunnin ajan.

2. Vahvista immuunijärjestelmääsi

Pidä huolta kehostasi syömällä tasapainoista ruokavaliota, nukkumalla riittävästi ja pysymällä aktiivisena. Voit myös kokeilla lisäravinteita, kuten C-vitamiinia, echinaceaa tai sinkkiä, antaaksesi immuunijärjestelmällesi lisäpotkua.

3. Pysy hydratoituna

Runsas veden juominen on avainasemassa, jotta kehosi pysyy nesteytettynä ja immuunijärjestelmäsi toimii kunnolla. Pyri nauttimaan vähintään kahdeksan lasillista vettä päivässä ja vältä sokeripitoisia tai kofeiinipitoisia juomia, jotka voivat kuivua.

4. Vältä kosketusta sairaiden ihmisten kanssa

Jos mahdollista, pysy kaukana sairaista. Jos joudut olemaan jonkun sairaan lähellä, varmista, että noudatat hyvää hygieniaa (ja rohkaise heitä tekemään samoin), jotta bakteerien leviäminen voidaan minimoida.

5. Pidä ympäristösi puhtaana

Desinfioi pinnat, joita kosketetaan usein, kuten ovenkahvat, valokytkimet ja näppäimistöt. Käytä puhdistusliuosta, joka sisältää vähintään 70 % alkoholia tai valkaisuainepohjaista tuotetta.

UKK

K: Voinko vilustua ollessani ulkona kylmällä säällä?

V: Ei, kylmä ei aiheuta vilustumista. Kylmä sää voi kuitenkin heikentää immuunijärjestelmääsi ja tehdä sinusta alttiimman flunssavirukselle.

K: Voinko sairastua koskemasta johonkin, johon joku vilustunut on koskettanut?

V: Kyllä, kylmävirukset voivat elää pinnoilla useista tunteista useisiin päiviin. On tärkeää pestä kädet usein ja välttää kasvojen koskettamista, jotta bakteerit eivät pääse leviämään.

K: Pitäisikö minun ottaa antibiootteja vilustumisen hoitoon?

V: Ei, antibiootit eivät ole tehokkaita vilustumista aiheuttavia viruksia vastaan. Paras tapa hoitaa vilustumista on levätä, pysyä nesteytettynä ja hoitaa oireitasi käsikauppalääkkeillä, kuten kipulääkkeillä, dekongestanteilla ja yskänlääkkeillä.