Miten irtisanoutua – opas ja vaiheet töistä irtisanoutumiseen

Työstä eroaminen voi olla vaikea ja emotionaalinen päätös, mutta joskus se on välttämätöntä henkilökohtaisen tai ammatillisen kasvun kannalta. Olitpa sitten lähdössä, koska olet hyväksynyt uuden työtarjouksen, tarvitset uran vaihtoa tai haluat vain ajaa muita kiinnostuksen kohteita, ammattitaidolla eroaminen voi auttaa sinua lähtemään hyvillä ehdoilla ja ylläpitämään positiivista suhdetta työnantajaasi.

Vaihe 1: Harkitse eroamisen syitä

Ennen kuin teet eroamispäätöksen, ota hetki aikaa eron syiden miettimiseen. Oletko tyytymätön nykyisiin työtehtäviisi tai työympäristöösi? Tunnetko olevasi aliarvostettu, alipalkattu tai aliarvostettu? Etsitkö parempaa työ- ja perhe-elämän tasapainoa? Motiivisi ymmärtäminen auttaa sinua lähestymään eroasi luottavaisemmin.

Vaihe 2: Tapaa esimiehesi

Sovi tapaaminen esimiehesi kanssa irtisanoutumisesi käsittelemiseksi. Anna selkeä ja ytimekäs selitys, miksi lähdet, ja tee se kunnioittavasti. Jos mahdollista, ilmoita asiasta vähintään kaksi viikkoa etukäteen, jotta työnantajasi ehtii löytää sijaisen tai siirtää työtehtäväsi. Ole valmis vastaamaan kaikkiin työnantajasi kysymyksiin, kuten lähtemisen syihin, tulevaisuuden suunnitelmiisi ja saavutettavuuteen siirtymäkauden aikana.

Vaihe 3: Valmistele erokirje

Vaikka olisit keskustellut erostasi esimiehesi kanssa henkilökohtaisesti, on tärkeää toimittaa kirjallinen erokirje. Tämä asiakirja toimii muodollisena tallenteena aikomuksestasi lähteä, ja sen tulee sisältää irtisanoutumisilmoitus, viimeisen työpäiväsi päivämäärä ja lyhyt selvitys lähdöstäsi. Kirjeen tulee olla lyhyt ja ammattimainen sävy, ja sinun tulee kiittää työnantajaasi mahdollisuuksista, joita olet saanut työskennellessäsi.

Vaihe 4: Sido löysät päät

Ennen viimeistä työpäivääsi hoida kaikki jäljellä olevat tehtävät, projektit tai toimeksiannot. Muista myös siirtää kaikki tiedot tai vastuut asianmukaisesti, jotta lähdön siirtyminen sujuu mahdollisimman sujuvasti. Käytä aikaa sanoaksesi hyvästit kollegoille ja ilmaista arvostuksesi ajasta, jonka olet viettänyt heidän kanssaan työskennellessäsi.

Vaihe 5: Pidä yhteyttä

Kun olet lähtenyt tehtävästäsi, yritä pitää yhteyttä entisiin kollegoihin ja esimieheen. Koskaan ei tiedä, milloin urasi saattaa taas risteämään heidän uransa kanssa, joten ammatillisen suhteen ylläpitämisestä voi olla hyötyä tulevaisuudessa. Pidä heihin yhteyttä sosiaalisen median ja verkostoitumistapahtumien kautta ja harkitse sähköpostin lähettämistä heille satunnaisesti pitääksesi viestintäkanavat auki.

UKK

Kuinka kauan minun tulee ilmoittaa työnantajalleni?

Kaksi viikkoa on normaali aika, joka on annettava irtisanoutumiseen, mutta se voi vaihdella työnantajasi politiikkojen ja erityisten olosuhteiden mukaan. Jos sinulla on sopimus tai työntekijän käsikirja, tarkista, onko irtisanomisehtoja. Jos olet johtoasemassa tai olet ollut yrityksessä pitkään, sinun kannattaa harkita yli kahden viikon irtisanomisaikaa kohteliaisuuden vuoksi.

Mitä minun tulee tehdä, jos työnantajani tekee vastatarjouksen?

Jos työnantajasi tarjoaa sinulle jotain, joka rohkaisee sinua jäämään, kuten korotuksen tai ylennyksen, harkitse sitä jonkin aikaa. Mieti syitä, miksi päätit irtisanoutua, ja ratkaiseeko vastatarjouksen hyväksyminen nämä syyt. Jos päätät hyväksyä vastatarjouksen, varmista, että teet niin oikeista syistä etkä vain siksi, että sinua lahjoitetaan jäädäksesi.

Pitäisikö minun olla rehellinen lähdön syistäni?

Yleensä on parasta kertoa rehellisesti, miksi lähdet, mutta sinun tulee myös olla tahdikas ja kunnioittava selityksessäsi. Vältä puhumasta negatiivisesti yrityksestäsi tai työtovereistasi, vaan keskity sen sijaan henkilökohtaisiin syihin, miksi haluat jatkaa. Jos syyt lähtemiseen liittyvät yritysongelmiin, käytä selityksessäsi rakentavaa kritiikkiä valittamisen sijaan.

Miten löydän uuden työn erottuani?

Aloita päivittämällä ansioluettelosi ja LinkedIn-profiilisi ja kerro ammattiverkostollesi, että olet työnhaussa. Osallistu verkostoitumistapahtumiin, ota yhteyttä rekrytoijiin tai headhuntereihin ja etsi työpaikkailmoituksia verkossa tai ammattijärjestöjen kautta. Muista, että uuden työn löytäminen voi viedä aikaa, joten ole kärsivällinen ja sinnikäs etsinnässä.