Miten painoindeksi eli BMI lasketaan ja mitä se tarkoittaa

Miten painoindeksi eli BMI lasketaan ja mitä se tarkoittaa

Painoindeksi eli BMI on työkalu, jota käytetään yleisesti määrittämään, onko henkilö alipainoinen, ylipainoinen vai onko hänen pituudelleen sopiva painoalue. Se lasketaan jakamalla henkilön paino (kilogramoina) hänen pituutensa (metreinä neliöitynä).

Vaikka BMI voi olla hyödyllinen työkalu yleisen terveyden arvioinnissa, on huomattava, että se ei ole diagnostinen työkalu, eikä sitä tule käyttää erikseen määritettäessä henkilön terveydentilaa. Myös muut tekijät, kuten ikä, sukupuoli ja lihasmassa, on otettava huomioon.

Kuinka laskea BMI

BMI:n laskemiseksi sinun on tiedettävä painosi kilogrammoina ja pituutesi metreinä. Jos et tiedä painoasi kilogrammoina, voit muuntaa sen punnoista jakamalla painosi 2,205:llä. Vastaavasti, jos et tiedä pituuttasi metreinä, voit muuntaa sen jaloista ja tuumista kertomalla pituutesi jaloissa 0,3048:lla ja lisäämällä sitten pituutesi tuumina kerrottuna 0,0254:llä.

Kun olet saanut paino- ja pituusmitat, liitä ne seuraavaan kaavaan: BMI = paino (kg) / pituus (m^2).

Mitä painoindeksisi tarkoittaa terveydellesi

Tässä ovat BMI-alueet ja mitä ne yleensä osoittavat terveyden kannalta:

  • Alipaino: BMI alle 18,5
  • Normaalipaino: BMI 18,5 ja 24,9 välillä
  • Ylipaino: BMI 25-29,9
  • Liikalihavuus: BMI 30 tai enemmän

On tärkeää huomata, että vaikka ”normaalipainon” sisällä oleminen tarkoittaa yleensä hyvää terveyttä, se ei välttämättä tarkoita, että henkilö on terve. Muut tekijät, kuten ruokavalio, liikunta ja genetiikka, vaikuttavat myös yleiseen terveyteen.

UKK

Kuinka tarkka BMI on?

BMI voi antaa yleiskuvan henkilön terveydentilasta, mutta se ei ole täysin tarkka mittaus. Esimerkiksi henkilöllä, joka on erittäin lihaksikas, voi olla korkea BMI lihasmassansa vuoksi, mutta tämä ei välttämättä tarkoita, että hän on ylipainoinen tai epäterveellinen.

Voidaanko BMI:tä käyttää lapsille ja nuorille?

BMI:tä voidaan käyttää seulontatyökaluna lapsille ja nuorille, mutta BMI:n tulkinnassa tulee ottaa huomioon kehitysikä ja sukupuoli. Centers for Disease Control and Prevention tarjoaa BMI-kasvukaavioita iän mukaan, joita käytetään määrittämään lapsen BMI-prosenttipiste.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos painoindeksini on ylipainoinen tai lihava?

Jos painoindeksisi on ylipainoinen tai liikalihava, on tärkeää keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa suunnitelman laatimisesta yleisen terveytesi parantamiseksi. Tämä voi sisältää muutoksia ruokavalioosi, harjoitusrutiiniin ja muihin elämäntottumuksiin.

Voidaanko BMI:tä käyttää terveystilojen diagnosointiin?

BMI:tä ei tule käyttää diagnostisena työkaluna minkään tietyn terveydentilan yhteydessä. Myös muut tekijät, kuten verenpaine, kolesterolitasot ja verensokeriarvot, tulee ottaa huomioon arvioitaessa henkilön terveydentilaa.